Hemlig resa – Lysekil2018-03-14

Foto: Arne

Klockan 8.00 åkte 43 glada pensionärer på hemlig resa. Vi åkte som vanligt med Roland Ängberg. Lillemor hade satt ihop tre olika ledtrådar till resans mål. Efter en liten stund fick vi den första kluriga ledtråden. Under resans gång fick vi de resterande två. I god tid innan vi närmade oss resmålet så samlades lapparna med svar in.

Väl framme vid det första stoppet som var i Lysekil besökte vi Skandiamuseet som drivs av föreningen L. Laurin M/S Harry.
Efter att vi fått kaffe och fralla fick vi berättat för oss om konstruktören Laurentius Laurin från Grundsund, grundaren av Lysekils Mekaniska Verkstad, det som senare blev Skandiaverken.

1902 tillverkades den första tändkulemotorn på 4 hkr och 1903 installerades en 6-8 hkr Skandia i vadlager Korpens fiskebåt. Därefter startades en motortillverkningsprocess som avslutades först 1966 när de sista tändkulemotorerna lämnade fabriken. Motorerna exporterades till länder i alla världsdelar och redan 1913 trycktes kataloger på 13 språk. Skandiaverken tillverkade även motorer för stationärt bruk och 1933 började företaget tillverka dieselmotorer från 3 till 875 hkr. Företaget upphörde år 2011. Efter denna mycket intressanta berättelse blev vi guidade bland alla motorer i museet.

Vi fortsatte vår hemliga resa en liten bit och nästa stopp blev Havets Hus I Lysekil. Här började vi med att äta en god lunch och därefter så fick vi guidning i samlingssalen Blågyltan. Här fick vi reda på att det fanns 40 akvarier. 70 liter saltvatten ryms i deras minsta akvarier och 140000 liter saltvatten innehåller deras största akvarium -tunnelakvariet. Akvarierna förses hela tiden med färskt havsvatten från 32 meters djup direkt från havet utanför. De som ville fick också vara med på Quiz där det var frågor om fiskar, och allt annat som fanns här. Det blev många skratt och vi fick lära oss mycket.

Sedan var det fri tid och vi gick runt och tittade. Vi kunde känna på sjöstjärnor, krabbor och eremitkräftor i klappakvariet och se på hajar, rockor och havsålar simma ovanför vårt huvud i tunnelakvariet . Det finns hundratals arter från småfläckig rödhaj till sjögurka.

På hemvägen besökte vi Bohusläns museum i Uddevalla. Vi kunde där bl.a. se tre olika utställningar. Det ligger i tiden, Artist Territories, samt I en hamnstad på 1500-talet-om Nya Lödöse. Där fanns också mycket annat som var intressant. Ett stort och fint museum. Vi avslutade besöket med eftermiddagsfika och sedan var det dags att vända hemåt. Vi drog då tre vinnare som hade gissat rätt resmål.

Barbro Lilja SKPF53


Hemlig resa – Lysekil2018-03-14

Foto: Arne

På hemvägen besökte vi Bohusläns museum i Uddevalla. Vi kunde där bl.a. se tre olika utställningar. Det ligger i tiden, Artist Territories, samt I en hamnstad på 1500-talet-om Nya Lödöse. Där fanns också mycket annat som var intressant. Ett stort och fint museum. Vi avslutade besöket med eftermiddagsfika och sedan var det dags att vända hemåt. Vi drog då tre vinnare som hade gissat rätt resmål. På hemvägen besökte vi Bohusläns museum i Uddevalla. Vi kunde där bl.a. se tre olika utställningar. Det ligger i tiden, Artist Territories, samt I en hamnstad på 1500-talet-om Nya Lödöse. Där fanns också mycket annat som var intressant. Ett stort och fint museum. Vi avslutade besöket med eftermiddagsfika och sedan var det dags att vända hemåt. Vi drog då tre vinnare som hade gissat rätt resmål. På hemvägen besökte vi Bohusläns museum i Uddevalla. Vi kunde där bl.a. se tre olika utställningar. Det ligger i tiden, Artist Territories, samt I en hamnstad på 1500-talet-om Nya Lödöse. Där fanns också mycket annat som var intressant. Ett stort och fint museum. Vi avslutade besöket med eftermiddagsfika och sedan var det dags att vända hemåt. Vi drog då tre vinnare som hade gissat rätt resmål.


Row layout/Kolumn+Advanced Heading+Advanced Button

Artist Territories, samt I en hamnstad på 1500-talet-om Nya Lödöse.
yyut jhjhgh jk ghhjb